Bu iki bilim adamı, İnternetin mucidleridir.

Günümüzde  Dünya’nın dört bir yanına yayılmış olan internet, elbette insalığa çağ atlatan bir teknolojik icaddır. Ülkemizde de hemen hemen her evde artık vazgeçilmez bir iletişim aracı olarak kullanımaktadır. Ki en önemlisi geçmişte bin bir türlü zahmetle yapılan kitabi araştırmaların, kolayca İnternet vasıtasıyla yapılır, olmasıdır. Yani her konuda kolayca bilgiye ulaşılmasıdır.

İnternetin Tarihçesi

Bilgisayarlar geliştikten sonra veri aktarımı ihtiyacı doğdu. Bunun için bir sistem ağı oluşturulmak için 1950’li yıllarda internetin ilk temelleri atılmış oldu. Bu veri ağı Fransa ve İngiltere’de kullanılmaya başlanmış oldu. İnternet ile ilgili ilk somut veri ağı Amerika Birleşik Devletleri’nde ARPANET sistemidir.*

ARPANET sistemi üzerinden ilk mesaj gönderilmiş oldu. Bu şekilde internet üzerinden ilk mesajlaşma bu şekilde sağlandı. İnternet üzerinden ilk mesaj bu sistem üzerinden Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Kaliforniya Üniversitesin de bir profesörün bilgisayarına gönderilmiştir.

1960’lı yıllarda gelindiğinde ise ARPANET sisteminin daha da hızlı bir şekilde geliştirilmesine karar verildi. Sistem daha hızlı ve güvenilir olan bir veri ağına dönüştürüldü. Ağ paylaşımı ile birlikte iki bilgisayar arasına veri aktarıldı. Daha sonra bu ağlar sistem üzerinden hızlı bir veri aktarımı yapılan sistem haline getirildi. Bu şekilde 1989 yılında günümüzdeki internet ortaya çıktı. Günümüzde internet hala geliştirilmekte ve kullanılmaktadır.

İnternetin bulunması ve ortaya çıkması kademeli şekilde gerçekleşmiştir. İlk internetin temelleri 1950’li yıllarda Amerika’da atılmaya başlandı. Daha sonra 60’lı ve 70’li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Günümüzde ki halini alması 1989 yılında son buldu. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.

İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü Tim Berners Lee 1989’da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuştur. Aynı zamanda 1990 yılında ilk web tarayıcısı yazılımını geliştirmiştir. 1994 yılında ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C‘yi kurmuştur. Ki daha sonra oluşturulan ağa, Dünya’da ki farklı kişilerin bağlanmasıyla internet sistemi halka da açılmış oldu.

*İnternetin temelini Amerika Savunma Bakanlığı ve bazı Amerikan üniversiteleri tarafından başlatılan bir proje oluşturmuştur. Bu proje, birbirine bağlı bilgisayarlarla kurulacak iletişimle koordine sağlamak için geliştirilen ARPANET (Advanced Research Projects Authority Net) adı verilen projeydi. Sadece askeri amaçla kullanılan bu sistemi kendine ilham alan Vinton Cerf, 1973-1978 yılları arasında TCP/IP protokolünün geliştirilme sürecinde bu projede yer aldı. Ardından mail, web, html vs. gibi birçok yenilik ve teknolojinin geliştirilmesinde önemli roller oynadı. İnternet üzerine yaptığı çalışmalar ve internetin geliştirilmesinde aldığı önemli rolden dolayı Vinton Cerf “İnternet Dünyasının Başkanı” ödülüne layık görülmüştür. ARPANET projesi ile internetin keşfedilmesi dolaysıla bu projenin mahiyeti ve gelişimi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse:

İlk ARPANET dört işlemciden oluşuyordu. Bu işlemciler Ucla, Santa Barbara, Utah Üniversitesi ve Stanford Araştırma Üniversitesi’ne yerleştirildi. ARPANET üzerinden ilk ileti gönderimi 50 yıl önce 29 Ekim 1969’da iki sunucu arasında gerçekleştirildi. Login yazısı bir sunucudan diğerine gönderilmeye çalışıldığında “l”, “o” ve “g” harfleri iletildikten sonra sunucu durdu ve bir saatlik çalışmanın ardından diğer harflerin iletimi gerçekleşti. 

29 Ekim 1969’da, Pasifik saatine göre saat 10:30’da, ilk ileti ARPANET üzerinden gönderildi.

ARPANET’in kullandığı 1822 paket alışveriş protokolünün aynı sunucu üzerinde çalışan farklı uygulamalar arasında karışıklığa yol açması üzerine ağ denetim yazılımı kullanıldı. Bu sayede üst düzey iletişim protokolleri oluştu. Bu girişim, OSI modeline aktarılan bir kavram olan protokol katmanlarının ilk örneği oldu.

1971’de ağ uygulamaları ile ilk e-posta gönderildi. Bu e-posta ARPANET’in trafiğinin yüzde 75’ini kapsadı. 1973’te teknik ayrıntılar tamamlandı ve ARPANET üzerinden dosya aktarımı başladı. 1978’de Gary Thuerk, ilk istenmeyen e-postayı (spam) ARPANET’in 400 kullanıcısına gönderdi.

1983’te ARPANET’e bağlı olan her makineye İletişim Kontrol Protokolü (TCP/IP) kullanma zorunluluğu getirildi. İnternetin mucidi sayılan Vinton Cerf, TCP/IP protokolünün geliştirilme sürecinde yer aldı.

1980’lerden bir ARPANET haritası.

1984’te Dr. Jon Postel, makalelerinde .com, .org, .gov, .edu, and .mil fikrinden bahsetti. 1985’te TCP/IP’nin bütün NSFNET programı için zorunlu hale getirilmesine karar verilmesinden bir yıl sonra Steve Wolff, yerel alan ağına (LAN) bağlanan geniş alan ağına (WAN) duyulan ihtiyacın öncelikli olduğuna karar verdi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk büyük çevrimiçi servis sağlayıcı olan CompuServe yanlışlıkla Grafik Değiştirme Biçimi (GIF) görüntüsünü dağıttı. 1992’de Araştırma ve Eğitim Ağı Kurumu CREN, World Wide Web’i (WWW) tanıttı.

1993’te, NCSA ve Illinois Üniversitesi, World Wibe Web için Mosaic for X isimli arayüzü geliştirdi. Marc Andreessen, internet tarihi açısından çok ileri bir gelişme olarak görülen bu girişimin ardından Netscape’i kurdu ve SSL olarak kısaltılan ve önemli dosyaları şifreleyip saklayan güvenli soket katmanı hayatımıza girdi.

1994’te Pizza Hut, web sitesi üzerinden sipariş aldı. 1995’te Pierre Omidyar, sonradan eBay olan AuctionWeb sitesini kurdu.

İnternette sipariş edilen ilk ürün, 1994 yılında büyük boy biberli, mantarlı ve ekstra peynirli bir adet Pizza Hut idi.

1995’te hükümet ve eğitim kurumlarının kullandığı alan adlarının dışındaki alan adları için ücret alınmaya başlandı.

1996’da ilk e-posta programı olan Hotmail kullanılır hale geldi. Wi-Fi, kablosuz internet 1999’da standart hale geldi. 2004’te Google 1 GB’lık hafıza sunan Gmail’in kullanılmaya başlanacağını duyurduğunda insanlar bunun 1 Nisan Şakası olduğunu düşündü.

Dünya çapında mobil data verisi ilk kez 2009 yılında 1.000.000 GB’ı geçti. 2005’te, bugün en çok ziyaret edilen sosyal ağ olan Youtube’a ilk video yüklendi. 2007’de dokunmatik telefonlar hayatımıza girdi ve internet cep telefonlarını daha kullanışlı hale getirdi. 2012’de birçok web sitesi, İnternet Servis Sağlayıcı (ISS’ler) ve ağ donanımı üreticileri, kalıcı olarak İnternet Protokolü v6’yı (IPv6) açtı.

Önümüzdeki 50 yıl içinde 5G ve optik fiber ile hızların artacağı ve milyarlarca ağ bağlantılı cihazın olacağı öngörülüyor.

Google’den derleme

A.K