Alman Konrad Zuse 1936-1938 yılları arasında Z1 adını verdiği ilk elektro-mekanik programlanabilir bilgisayarı yaptı. Z1 gerçek anlamda işlevsel ve modern bilgisayarın temeli olarak kabul edilmektedir. Aynı tarihlerde Alan Turing tarafından The Turing adı verilen programlanabiir bilgisayar yapıldı.  Bu iki bigisayar, bilgisayarlar ile ilgili teorilerin temelini oluşturur. Bu bilgisayarlar, bir dizi mantıksal talimattan sonra taklit simülasyonu şeklinde sembolleri teyp kaseti üzerine bastıran bir cihazdı. Bu temeller olmadan, bugün kullandığımız bilgisayarlara sahip olmazdık.

Atanasoff-Berry Computer’ın kısaltılmış hali olan ABC; Prof. John Vincent Atanasoff ve lisansüstü öğrencisi Cliff Berry tarafından 1937’de geliştirilmiştir. ABC, dijital hesaplama için vakum tüplerini kullanan, ikili matematik ve Boolean mantığı da dahil olmak üzere herhangi bir CPU kullanmayan bir elektrikli bilgisayardı. 

Daha sonra Tommy Flowers tarafından geliştirilen ve ilk kez Aralık 1943’te ortaya çıkan ilk elektrikli programlanabilir bilgisayar Colossus, İngiliz şifre kırıcılarının, şifrelenmiş Almanca mesajları okumasına yardımcı olmak için oluşturulmuştur.

Bilgisayarlar, günümüzde büyüklüklerine göre küçük boy  (mobil olarak elde taşınabilir çapta diz üstü-labtop ve tablet bilgisayarlar), orta boy (evlerde ve ofislerde kullanılabilir, kişisel –masa üstü bilgisayar), büyük boy olarak (sanayi de üretim desteğinde ve üniversitelerde araştırma ve deneylerde kullanılabilir ) özellikte üç tipte üretilmektedir.

Kuşak itibariyle Bilgisayarın Gelişimi
Birinci Kuşak (Vakum Tüplü) Bilgisayarlar, İkinci Kuşak (Transistörlü) Bilgisayarlar, Üçüncü Kuşak (Entegre Devreli) Bilgisayarlar, Dördüncü Kuşak (Mikro İşlemcili) Bilgisayarlar, Beşinci Kuşak (Yapay Zekâlı) Bilgisayarlar.

Birinci Kuşak (Vakum Tüplü) Bilgisayarlar (1946-1959)
Bu dönemde radyo lambaları olarak bilinen vakum tüplerinin bilgisayarlarda kullanılmaya başlaması ve programların bellekte saklanması fikri, çağdaş bilgisayar mimarisinin temelini oluşturdu. İlk programlama dili makine dilinde yazılmaya başlandı ve bilgiler bellekte saklanıyordur.

UNIVAC-1 Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır;
İşlemci olarak çok büyük vakum tüpleri kullanılırdı.Fazla enerji harcarlardı.Çevreye fazla ısı yayarlardı.Veri programlarını ana belleklerinde tutarlardı.Saklama aracı olarak manyetik teyp kullanılırdı.Programlar fazla detay gerektiren makine dilinde yazılırdı.UNIVAC-1

İkinci Kuşak (Transistörlü) Bilgisayarlar (1959-1964)
İlk dönemde kullanılan vakum tüplerinin yerine transistörler kullanılmaya başlandı. Bununla beraber daha hızlı ve daha az elektrik harcamaktaydı. ASSEMBLY, makine dili kullanılmaktaydı. Daha güvenli ve daha büyük kapasiteli bilgisayarlar üretildi. IBM 1401 bu kuşağa ait bilgisayardır.

Bu kuşağın- IBM 1401  temel özellikleri şunlardır;
İşlemci olarak transistörler kullanılırdı.Ortalama transistör ile çalışırlardı.Az enerji kullanırlardı.Daha az ısı yayarlardı.Transistörler tablolar üzerine el ile monte edilirdi.

Üçüncü Kuşak (Entegre Devreli) Bilgisayarlar (1964-1970)
Binlerce transistör bir araya getirilerek yapılan ENTEGRE Devreler kullanıldı ve boyutları küçültüldü.Programlama dili olarak yüksek seviyeli diller kullanılmaya başlandı.Birkaç çipten oluşan Merkezi İşlem Birimi(CPU) yapıldı.

Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır;
Düşük maliyet ile yüksek güvenilirlik sağlanmaya başlandı.Manyetik diskler kullanılmaya başlandı.Program ve veriler ihtiyaç duyulduğu sürece saklanabiliyordu.IBM 360

Dördüncü Kuşak (Mikro İşlemcili) Bilgisayarlar (1970-?)
İşlem ve kontrol birimlerinin tümünün bir arada bulunduğu çipler geliştirildi ve adına Merkezi İşlem Ünitesi (CPU) denildi.Bugün kullandığımız bilgisayarların bu kuşağın bilgisayarlarıdır.

Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır;
Mikroişlemcilerle daha hızlı işlemler yapılmaktadır.Daha fazla bilgi ve program saklanabilen disk ve CD’ler kullanılabilmektedir.Yapay zekâ kavramı hayata geçirilmiştir.Ağ sistemleri oluşturulup bilgisayarlar arasında iletişim sağlanabildi.Bilgisayarlar fiziksel olarak küçülerek kullanışlı ve taşınabilir hale geldi.

Beşinci Kuşak (Yapay Zekâlı) Bilgisayarlar (1990-?)
Bu kuşağa ait amaca tam olarak ulaşmış bilgisayar henüz  bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalar, insan zekasının yaptığı işleri yapabilecek bilgisayar (YAPAY ZEKA) yapma yönündedir.

Bilgisayarlar hızlarına görede şöyle tanımlanmaktadır.

Süper Bilgisayarlar; Bunlar çok hızlı büyük boy bilgisayar olarak da sınıflandırılabilirler. Büyük boy bilgisayarlar da yapılması uzun süren işleri yapmak üzere sınırlı sayıda üretilmiştir.

Ana bilgisayar; Çok hızlı işlem gücü ve dev bellek güçleri olan bilgisayarlardır. Özel bir merkezde bulunur ve aynı anda binlerce istemci bilgisayara hizmet verebilir. Çok sayıda bilginin güvenle işlenmesi gerektiği durumlarda güvenle kullanılır.

Ofis bilgisayar; Yüksek işlemci hızlarına, yüksek RAM’e ve geniş sabit disk kapasitelerine sahip bilgisayarlardır. Okullarda, şirketlerde, fabrikalarda bulunabilir ve kendisine bağlı istemci bilgisayarlara hizmet verir.

Ağ (Network) Bilgisayar
Bellek güçleri, disk kapasiteleri ve işlem güçleri sınırlı bilgisayarlardır. İntranette iş yürütmek için kullanılır ve güçlü bir sunucuya bağlıdır.

Bilgisayarların tarihçesi, şöylece özetlenebilir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı images.png
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı indir-2.jpg

İlk bilgisayar ENIAC olarak tasarlanmış dijital bir bilgisayardır. ENIAC adı verilen bu bilgisayar devasa büyüklüğe sahip insan boyunu geçen bir bilgisayardı. Top atışlarının hesaplanmasında ENIAC adlı bilgisayar kullanılıyordu. Yaklaşık olarak üretilen ENIAC adlı bilgisayarın 30 ton olarak üretildiği bilinmektedir

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı indir.png
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 1.KusakBilgisayarlar-1024x576.jpg
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı images-4-3.jpg

Kaydedilmiş programı çalıştıran ilk bilgisayar

İngilizler tarafından yapılan ve program kaydedilen ilk bilgisayar EDSAC dır. Bilgisayar, “Bebek” lakaplı ilk grafik bilgisayar oyununu çalıştıran bilgisayar olarak tarihe geçti.

Aynı dönemde, Manchester Mark 1, kaydedilen programları çalıştıran başka bir bilgisayardı. Manchester Üniversitesi’nde kurulmuş olan Mark 1 bilgisayarının ilk sürümü Nisan 1949’da çalıştırıldı. Mark 1, aynı sene 16 ve 17 Haziran’da Mersenne asallerini hatasız olarak dokuz saat arayacak bir programı çalıştırmak için kullanıldı.

İlk bilgisayar şirketi

İlk bilgisayar şirketi 1949’da J. Presper Eckert ve John Mauchly tarafından, Electronic Controls Company adıyla kuruldu. J. Presper Eckert ve John Mauchly, ENIAC bilgisayarının yapılmasında görev alan kişilerdi. Şirket daha sonraları EMCC veya Eckert-Mauchly Computer Corporation olarak isim değiştirdi ve UNIVAC adı altında bir dizi ana bilgisayar üretimi yaptı.

İlk program saklayan bilgisayar

UNIVAC 1101 İlk önce 1950’de Birleşik Devletler hükümeti için üretildi, UNIVAC 1101 veya ERA 1101 hafızasında bir programı saklayabilen ve çalıştırabilen ilk bilgisayar olarak kabul edildi.

İlk ticari bilgisayar

1942’de Konrad Zuse ilk ticari bilgisayar olan Z4 üzerinde çalışmaya başladı. Bilgisayar, 12 Temmuz 1950’de Zürih İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünün matematikçi Eduard Stiefel’e satıldı.

IBM’in ilk bilgisayarı

7 Nisan 1953’te  ilk ticari bilimsel bilgisayarı IBM, 701‘i piyasaya sürdü.

RAM’li ilk bilgisayar

MIT, 8 Mart 1955’te manyetik çekirdekli RAM ve gerçek zamanlı grafikler içeren ilk dijital bilgisayar olan devrim niteliğindeki bir bilgisayarı Whirlwind bilgisayarını tanıttı.

Transistörler TX-O (Transistorlü Deneysel bilgisayar), 1956’da Massachusetts Institute of Technology’de gösterilen ilk transistorlü bilgisayar yapıldı.

İlk transistörlü bilgisayar

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı images-7.jpg
Böylece daha hızlı, küçük ve daha az elektrik harcayan bilgisayarlar üretmek mümkün oldu. Programlama için ASSEMBLER dili kullanılmaya başlandı. Bu dönem bilgisayarlarına yazıcılar, teyp (tape) birimleri ve disk birimleri eklendi. Artan hafıza kapasitesi ve hız ile birlikte FORTRAN, COBOL, ALGOL, SNOBOL gibi programlama dilleri ortaya çıktı. İşletim sistemi ve çeşitli programlar bilgisayarlar tarafından kullanılmaya başlandı. IBM ile 1964 arasındaki gelişim ve değişimi havi bilgisayarlardır. Bu evrenin belirgin hususiyeti; vakum tüpler yerine transistorların bilgisayarda kullanılmasıdır. Transistor, yarı iletken malzemeden imal edilmiş elektronik devre elemanıdır. Transistorların vakumlu tüplere oranla enerji verimleri yüksektir. Ayrıca bir tüp belirli bir ısınma süresi geçmeden çalışmadığı hâlde, transistorlar gerilim uygulandığı gibi çalışıyordu. Boyut olarak tüplerden çok daha küçük ve portatif olan ve ömrü tüplerden 5 kat daha fazla olan transistorlar bu evrede belirgin bir rol üstlenmiştir. 1960’lı yılların başlarında üniversitelerde ve işyerlerinde ikinci nesil bilgisayarlar kullanılmaya başlandı. Bu dönem bilgisayarlarına yazıcılar, tape birimleri, disk birimleri, işletim sistemi ve çeşitli programlar eklendi. Ayrıca yine bu dönemde bilgisayarın gelişimine paralel yeni meslek gurupları teşekkül etti: Programcı, bilgisayar sistem uzmanı ve sair… İkinci nesil bilgisayarlara en önemli örnek IBM 1401’dir. UNIVAC 1108.
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı indir-6-1.jpg
Transistörler bir araya getirilerek Entegre Devreler yapıldı. İlk Merkezi İşlem birimi CPU yapıldı. Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır: 1. İşlemci olarak entegre devreler kullanılırdı. 2. Düşük maliyet ile yüksek güvenirlik sağlanmaya başlandı. 3. Manyetik diskler kullanılmaya başlandı. 4. Program ve veriler ihtiyaç duyulduğu sürece saklanabiliyordu.

1973’te ABD’li Federal Mahkemesi, daha önce Earl R. Larson, J. Presper Eckert ve John Mauchly tarafından alınmış  ENIAC adlı bilgisayar patentinin geçersiz olduğuna ve ilk dijital bilgisayarın mucidinin J.V. Atanasoff olduğuna hükmettiler. Ancak ABC’nin ilk dijital bilgisayar olduğu kararı olmasına rağmen günümüzde bir çok uzman, ENIAC’ın; oldukça işlevsel olması dolaysıyla ilk dijital bilgisayar olduğunu kabul etmektedir.

İlk masaüstü bilgisayar

1964’te ilk masaüstü bilgisayarı olan Programma 101, New York Dünya Fuarı’nda tanıtıldı. Pier Giorgio Perotto tarafından tasarlandı ve Olivetti tarafından imal edildi. Yaklaşık 44.000  adet bilgisayar, her biri 3.200 $ fiyat etiketi ile satıldı.

1968’de Hewlett Packard, herkese hitap edecek ilk masaüstü bilgisayar olarak düşünülen HP 9100A ürününü pazarlamaya başladı.

İlk kişisel bilgisayar

1975 yılında Ed Roberts, Altair 8800‘ü piyasaya sunduğunda “kiş miisel bilgisayar” terimini kullandı. İlk kişisel bilgisayar, 1971’de 750 $ ‘lık fiyat ile tanıtılan KENBAK-1 oldu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı images-3.jpg

İlk dizüstü veya taşınabilir bilgisayar,

IBM 5100, Eylül 1975’te piyasaya çıkan ilk taşınabilir bilgisayardır. Bilgisayarın ağırlığı 25 kg dı.  Beş inç CRT ekran, teyp sürücüsü, 1.9MHz PALM işlemci ve 64KB RAM a sahipti.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı images-2-1.jpg

Gerçekten ilk taşınabilir bilgisayar veya dizüstü bilgisayar, Nisan 1981’de piyasaya sürülen ve Adam Osborne tarafından geliştirilen Osborne I olarak kabul edilir. Osborne 10 kg ağırlığında, 5 inç ekran, 64 KB bellek, iki adet 5 1/4 “disket sürücüye, CP / M 2.2 işletim sistemini, bir modem içermekte ve 1.795 ABD Dolara satılmaktaydı.

IBM PC Bölümü (PCD) IBM taşınabilir bilgisayarını 1984 yılında piyasaya sürdü, bu bilgisayarın ağırlığı 13 kg dı. 1986 yılında IBM PCD, yeni dizüstü bilgisayarı, 5,5 kg ağırlığı olan PC Convertible’ı duyurdu. Son olarak, 1994’te IBM, entegre bir CD-ROM bulunan ilk dizüstü bilgisayarı IBM ThinkPad 775CD’yi tanıttı.

Bu arada George Stibitz’in geliştirmiş olduğu Complex Number Calculator adlı araçtan da bahsetmek gerekir. Bu araç (teleprinter), bilgisayarla aynı telefon hattına bağlı olarak kullanılmaktadır. Bu araçın, bir bakıma ilk internet uygulaması olduğu kabul edilebilir.

IBM’in dışında Apple Computer olarak bilgisayar piyasasına geç girmiş olsa da, bilgisayar teknoloisinde hızla gelişerek kısa zamanda çok daha işlevli 5. Kuşak bilgisayarları ürettiği görülmektedir.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı indir-7-1.jpg
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı indir-8-1.jpg

Bilgisayarın gündelik hayatta kullanılmasının önünü açan teknolojik gelişme; hiç şüphesiz İnternet denen hızlı ve yaygın olarak bilgi iletişimi teknolojisidir.

Bilgisayarın kısa tarihi gelişme seyri

• 1804 Joseph M. Jacquard Delikli kart kontrollü makine

• 1823 Fark makinesi ve analitik makine ilk bilgisayar

• 1832 Augusta Ada King İlk programlama teknikleri

• 1836 George Boole Boolean Mantığı (İkili sistem)

• 1854 Hermann Hollerith Bilgi işlem araçları ve ilk gerçek bilgisayar

• 1927 yılında yine Vannevar Bush, 1925’te geliştirmiş olduğu Differential Analyzer’ı geliştirerek yeni bir model olan “Product Intergraph”ı tasarladı.

• 1927’de ilk kez Londra ile New York arasında görüntü iletişimi sağlandı bu da televizyonun ve görüntü aktarımının başlangıcı oldu.

• 1931 yılında Alman bilimadamı Konrad Zuse elektrik enerjisi ile çalışan ilk hesaplama araçlarından biri olan Z1’i tasarladı. Zuse’nin geliştirmiş olduğu bu araç, programlanabilen ilk bilgisayar olarak ele alınmaktadır. Z1 bilgisayara klavye ile girilen verileri okuyarak ne yapması gerektiğini belleğinde tutabilme yeteneğine sahipti. Daha sonra John von Neumann bu özelliği geliştirmiş ve yaygınlaştırmıştır. Zuse daha sonra Z2, Z3 ve Z4 adlı bilgisayarları da geliştirmiştir.

• 1940’da Bell Laboratuarları’nda uzaktan işlem yapma denemeleri gerçekleştirilmeye başlandı ve bunun için terminaller oluşturuldu.

• 1941’de Alan M. Turing ve M.H.A. Neuman, Colossus adlı bilgisayarı tasarladılar. Bu bilgisayar, II.Dünya Savaşı’nda Almanlar’ın Enigma Kodlarının çözülmesi işleminde kullanılmış ve savaşta önemli rol oynamıştır.

• 1941’de Konrad Zuse “Z3” adlı bilgisayarı tasarladı.

• 1942 Alan Turing ve ekibi Colossus Şifre Kırma Makinesi (II. D.S.)

• 1942’de Howard H. Aiken ilk digital bilgisayar olan HARVARD MARK’i geliştirdi. Mark-I için Charles Babbage’nin çalışması temel alınmıştır. Ancak buhar gücü yerine elektrik, mekanik aktarıcılar yerine ise elektro-mekanik düzenekler kullanılmıştır. Mark-I genellikle ilk bilgisayar olarak kabul edilir. Oysa ilk Amerikan bilgisayarı Zuse’nin bilgisayarından çok daha başarısız olmuştur. Mark-1 ile Z serisi bilgisayarlar arasında önemli bir farklılık hükümetleri tarafından desteklenip destelenmemeleridir. Zuse, bilgisayarlarını kendi kaynakları ile gerçekleştirmiş; Aiken ise, hükümet ve ordudan büyük destekler görmüştür.

• 1943’te yapımına başlanan ENIAC adlı bilgisayar 1946 yılında tamamlandı. ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) mali kaynakları Pentagon tarafından karşılanan bir deneme çalışması olarak başlamıştır. ENIAC, 30 ton ağırlığında, yaklaşık 18.000 vakum tüpü, 1500 röle, 70.000 direnç ve 10.000 kondansatörden meydana gelen ve 10 x 15 m yani 150 metrekarelik bir alanı kaplayan dev bir makine idi. ENIAC’ın çalışması için 700 KW’lık güce gereksinim vardı. Bu makine on haneli 5000 sayıyı bir saniye içinde toplayabiliyordu. Mekanik hesap makinelerinden 1000 kat daha hızlıydı ve o güne kadar elde edilen en büyük işlem hızının (Mark-1) yaklaşık 20 katına sahipti. Tümüyle elektronik olarak çalışan ilk bilgisayar, ENIAC’tır.

• 1944’te Grace Murray Hopper, Mark-1’in çalışmasını sağlayacak yazılımı hazırlamış ve bu işlemde adını duyurmaya başlamıştır.

• 1945’te John von Neumann EDVAC adlı bilgisayarda delikli kartlar ile yüklü program işlemini gerçekleştirmiştir.  Bunun üzerine kendisinin geliştirmiş olduğu “bellekte saklı program” fikrini ortaya atmıştır. Bu ilkeye dayalı olarak üretilen ilk bilgisayar tasarımı EDVAC’(Electronic Discrete Variable Automatic Calculator) tır.

• 1946 ABD’de ENIAC tarafından İlk elektronik hesap makinesi yapıldı. ENIAC’ın üretilmesiyle, bilgisayar üretiminde de gözle görülür bir gelişme meydana gelmiştir. 1949 yılında John von Neumann, ENIAC projesinde gözlemci olarak çalışmış ve panel-fiş sisteminin bilgisayarın çalışması konusundaki yetersizliği belirtmiştir. ENIAC’ta iş yapmak için bellekte saklanan veriler üzerinde yapılacak olan işlemler operatörler tarafından sırayla makineye bildiriliyordu. Bu bildirim, makinenin panelindeki çeşitli hücrelere sokulan fişler yardımıyla, devrelerin uygun bir biçimde kapanması esasına dayanıyordu.

• 1950’li yılların başlarına gelindiğinde seri halde bilgisayar üretimi çalışmaları hız kazandı. ENIAC’ı tasarlayan Eckert ve Mauchly (Eckert and Mauchly Computer Corporation) ticari olarak bilgisayar üretmek için şirket kurdular. Bunu IBM izledi. Piyasa için bilgisayar üretmek için organize olan bu iki firma işe lambalı bilgisayarlar ile başladı. (Bilgisayarın Tarihi 1946 – 2000)

• ENIAC’tan sonra benzer ilkelerle yapılan ilk bilgisayar UNIVAC-1 (Univesal Automatic Computer) olmuştur. ENIAC’ın tasarımcıları tarafından yapılan UNIVAC-1, 1951’de tamamlandı ve ABD Sayım Bürosuna satıldı. 1952 ve 1953’te üç, 1954 ve 1955’te yedi, 1956’da onbeş ve 1958’de de bir adet üretildi ve satıldı. Buradan da anlaşılacağı gibi UNIVAC-1 ticari olarak üretilen ilk bilgisayardır. Ayrıca 1954’te General Electric’e satılan Univac, iş dünyasına giren ilk bilgisayar olmuştur.

• 1951 yılında ilk gerçek zamanlı bilgisayar olan Whirlwind geliştirildi. • Ticari bilgisayarların gelişmesiyle birlikte bilgisayar da yeni sektör olmaya başlamıştır. Sektörde çalışacak insan gücü yetiştirilmeye başlanmış ve bilgisayarlarla ilgili el ve kılavuz kitaplar da basılmaya başlamıştır. 1952’de Fred Gruenberger ilk bilgisayar ile ilgili bir el kitabı yazmıştır.

• Yine 1952’de IBM ilk elektronik yüklü programlı bilgisayarı olan IBM 701’i üretmeye başlamıştır.

• 1954 yılında John Backus tarafından FORTRAN (FORmula TRANslation) programlama dili geliştirilmiştir.

• 1954’te bilgisayar üretiminde vakum tüpleri yerine silikon entegre devreler kullanılmaya başladı.

• 1959 COBOL (COmmon Business Oriented Language) geliştirildi.

• 1960’da ilk kez taşınabilir disketler (5.1/4 inch) kullanılmaya başladı.

• 1964’te BASIC (Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Language) geliştirildi.

• 1969’da PASCAL programlama dili geliştirildi.

• 1969’da Honeywell şirketi ilk kez ev ve ofislerde kullanılabilecek olan H316 adlı bilgisayarı üretti.

• 1969’da IBM dünyanın ilk kişisel bilgisayarını geliştirme çalışmalarını başlattı. Bu bilgisayar SCAMP olarak adlandırıldı.

• 1970’de birçok bilgisayar firması kendi sistemlerini piyasaya sürdü. Bunun yanı sıra farklı yazılım ve donanım üreticileri kendi geliştirmiş oldukları RAM, yazıcı ve mikro işlemcileri piyasaya sürmüşlerdir.

• 1971’de Intel, ilk mikro işlemci olan Intel 4004’ ü geliştirdi.

• 1971’de John Blankenbaker ilk kişisel bilgisayar (PC) olan Kenbak I geliştirdi.

• 1971’de bir mikroçip üzerinde 15.000 transistör bulunan ilk mikro işlemci Texas Instruments tarafından geliştirildi.

• 1972’de C programlama dili geliştirildi.

• 1972’de UCLA Üniversitesi’nde ilk kez bilgisayarlar arası iletişim gerçekleştirildi.

• 1973’te Xerox firasından Bob Metcalf ilk kez Ethernet sistemini geliştirdi.

• 1974’Intel, o tarihe kadar en çok kullanılan kişisel bilgisayar olan Intel 8080’i geliştirdi.

• 1975’te Bill Gates Microsoft’u kurdu. • İlk bilgisayar mağazası California Santa Monica’da açıldı.

• 1977’de Apple bilgisayar kuruldu. (Apple Macintosh)

• 1978’de ABD’de bilgisayar kullanımı 500.000 adede çıktı. • 1979’da matematiksel işlemler için kullanılacak yazılım olan VisiCalc geliştirildi.

• 1979’da PC’ler tarafından en çok kullanılan kelime işlem programı Wordstar piyasaya sürüldü.

• 1980’de Microsoft, UNIX işletim sisteminin lisansını alarak kendi XENIX işletim sistemini piyasaya sürmüştür.

• 1980’de ABD’de kullanılan bilgisayar sayısı 1.000.000 yükseldi.

• 1981’de Commodore firması, 1 milyondan fazla satış yapan VIC-20 ev ve ofis bilgisayarını üretti.

• 1981’de Adam Osborne ilk taşınabilir bilgisayarı geliştirdi. 1981 yılında piyasaya sürdüğü 11 kilo ağırlığındaki ilk taşınabilir bilgisayarla önemli bir ticari başarı elde eden Osborne’un adını taşıyan şirketi, aşırı ve disiplinsiz şekilde büyümesinin ardından 2 yıl sonra iflas etmişti. Osborne’un 1982’de ayda 10 binden fazla satan portatif dikiş makinesi büyüklüğündeki bilgisayarı o dönemde büyük beğeniyle karşılanmıştı.

• 1986’da ABD’de bilgisayar kullanımı 30.000.000 ulaştı.

• 1987’de Texas Instruments ilk Artificial Intelligence (Yapay Zeka) Osborne 1’i piyasaya sürdü.

• 1989’da dünyada kullanılan bilgisayar sayısı 100.000.000’u aştı.

• 1989’da Poqet firması MS-DOS ile çalışan ilk cep bilgisayarını tanıttı.

• 1989’da bir bilgisayarın taşıması gereken tüm özellikleri barındıran ve pillerle çalışan notebook türü bilgisayarlar piyasaya sürüldü.

• 1991’de ilk internet uygulaması gerçekleştirildi.

• 1991’de 486SX bilgisayarları Intel tarafından piyasaya sürüldü.

• 1991’de Bell Laboratories on-line bilgi hizmetleri vermeye başladı.

• 1992-3 PDA (Personel Digital Assistant) türü bilgisayarlar üretilmeye başladı.

• 1993’te Intel Pentium adlı işlemcileri üretmeye başladı. İlki 586 Mhz. Olarak belirlendi.

Bilgisayar Hakkında İlginç Bilgiler

  • 1964 yılında üretilen ilk biligisayar mouse’u ahşaptan yapılmıştır.
  • İlk dijital bilgisayar ENIAC 168 metrekarelik bir alanı kaplıyordu.
  • Günümüzde internete bağlanan yaklaşık 5 milyar cihaz vardır.
  • Her ay yaklaşık bir milyon alan adı (Örn. antinvekuntin.com) tescil edilmektedir.
  • 2016 yılı itibarıyla Facebook kullanıcı sayısının Çin’in nüfusunu geçmiştir.
  • Bigisayrların yaklaşık yüzde 40’ı bilgisayar virüslerinden etkilenmiştir.
  • Her ay 6 binin üzerinde bilgisayar virüsü geliştirilmekte.
  • İnsanlar normalde bir dakikada 20 kez gözlerini kırparlerken bu rakam bilgasayar kullanırken sadece 7’dir.

Google’den derleme

A.K