Türkiye, 21.yüzyıla girerken batının düşmanlığı karşısında çok fazla dikkati çekmeden;  15-20 yıl gibi kısa süre içerisinde siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel planda hızlı değişimler gösterirken, aynı zamanda bilimsel ve teknolojik alanda da büyük atılımlar gerçekleştirmiştir.

Bu değişim ve atılımların kalıcı olması için alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken icraatlar vardır. Kalıcı olması gereke tedbirlerle ilgili hususlar, dört başlık altında özetlenebilir. Şöyle ki;

1.Başkanlık sistemine göre devletin yeniden organize edilmesi ve bu iş yaparken gereken hukuki yapının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Devletin yeniden organizasyonu yapılırken, dört temel görevinin olması şeklinde bir yapılanmaya gidilmesi gerekir, Şöyle ki; Hükümeti temsil eden bakanlıklar iki şekilde organize edilmelidir.

Milli güvenlik Kurulunu teşkil eden kurumlar olarak (Hariciye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İç ve Dış İstihbarat Başkanlığı-MİT), birbiriyle koordineli çalışan, devleti ve milleti; iç ve dış tehlikelere karşı her daim ve her türlü tehlikeden koruma ve kollama, sosyal ve siyasi istikrarı sağlama görevini ifa eden bakanlıklar olarak teşkilatlanmalıdır. Bu bakanlıklarda çalışanların da yetenek ve güven sınavını geçtikten sonra  işe alınmaları gerekir. Ki ayrıca bu bakanlıklarda işe başlayanların, belirli periyotlarda devlete sadakatleri kontrol edilmelidir.

Diğer Bakanlıklar, ki bunlar taşrada kolları olmayan, ancak devletin büyümesine direkt etkili olan bakanlıklar (Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Geliştirme Bakanlığı) ile taşrada kolları olan halka hizmet götüren bakanlıklar (Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları, Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları, Aile ve Soyal hizmetler Bakanıği ve bağlı kuruluşlarının, Ulaştırma, Altyapı ve İletişim Bakanlığı ve bağlı Kuruluşları, Gençlik ve Spor bakanlığı ve bağlı Kuruluşları, Kültür ve Türizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Dış ve  İç Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları, Denizcilik ve Su Ürünleri Bakanlığı ve bağlı Kuruluşları) olarak yeniden teşkilatlanmalıdır.  

2.Yeni organizasyonda yapılacak yapısal reformlarla başta ekonomik olmak üzere siyasi, sosyal ve  kültürel değişimlerin, toplumca benimsenmesinin sağlanması, bunun için bütüncül temel eğitimin (ilk,orta ve lise seviyesinde) örgün ve yaygın şekilde yaygınlaştırılması, ideolojik temelli; ahlakı zayıflatan gayri milli, laik ve seküler eğitime son verilmesi gerekir.

3.Vesayetçi yapıya tekrar dönüşmemesi yada hükümete köstek olmaması için TSK’nın bağımsız veya özerk yapıya kavuşturulması şeklinde yapılacak dönüşümle gerekli tedbirlerin alınması, bu kapsamda subay ve ast subayların görecekleri talim ve terbiye, disiplinin laik ve seküler anlayıştan çıkartılması, yerine çağın gerektirdiği bütüncül ilmi anlayışına (fen-sosyal-din muhtevalı ilimleri birlikte öğrenme anlayışı) uygun ve ileri teknolojileri esas alan eğitim modeline geçilmesi gerekir.

4.Kısmen yanlış ekonomik ve idari uygulamalardan kaynaklanan (Devletin bina mefruşat, araç gereç harcamalarında ısrafa gidilmesi, devlet ve özel bankaların uyguladığı fahiş faiz uygulamasına engel olunmaması, devletin kontrolünde olan mal ve hizmetin vatandaşa pahalıya sunulması, fırsatçı denilen içerdeki parazitlerden kaynaklanan yüksek enflasyonun ve faizin önlenememesi, sıkı para politikasının uygulanamaması  gibi) problemlerin önlenmesi ve yeni özgün ekonomik uygulamalara geçilmesi gerekir.

Bunun için alınması gerekli tedbirler de şöyle sıralanabilir.

-İşsizliğin, kabul edilebilir asgari seviyeye düşmesi için alt yapı yatırımlarının devamlı artırılması, ihracat ağırlıklı fabrika tesisi yönünde teşebbüslerin teşvik edilmesi, tarımsal alanda yüksek verim oluşturacak, rekabetçi orta ve büyük  işletmelerin (devlet veya özel teşebbüs) kurulmasının teşvik edilmesi, Bu arada vatandaşın gelir giderlerinin kayıt altına alınması, bu iş için vergi dairelerinde bordro ve alış veriş fiş takibi ile gelir gider takibi yapılmasıyla, geçim zorluğu içinde olduğu resmen tespit edilen vatandaşlara, devlet yardımı yapılması, İş veren kesimine de, 10’nun katları oranında çalışan kişi sayısına göre vergi indirimi yapılması, asgari ücretle çalışandan gelir vergisi alınmaması, en az % 20 oranında devletin sigorta katkı payı ödemesi gerekir.

-Mecliste grubu olan ve olmayan siyasi partilere, parti milletvekillerine, yöneticilerine ve üyelerine yönelik (milletin birlik ve bütünlüğünü zedelemeleri, devleti ve hükümeti düşman ülkeler nezdinde küçük düşürmeleri ve siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden millete, devlete ve hükümete zararlar vermeleri, izinsiz sokak eylemlerine destek vermeleri, vatandaşın can ve mal güvenliğine zarar verecek söz ve fiillerde bulunmaları hallerinde mutlaka kanuni yaptırımlarla cezalandırma olmalıdır.

-Terörün arka planında destek veren, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her türlü kurum ve kuruluşa karşı savaş açılması, insan ve para kaynaklarının yok edilmesi için operasyonel özel timlerin yetiştirilmesi ve yurt içi ve yurt dışı operasyonlarda görevlendirilmeleri gerektir.

-Ayrıca Devlet kurumları olarak bir kısım kuruluşlar özerk yapıda olmalı, bir kısmı devlet başkanına doğrudan bağlanılmalı, bir kısım kuruluşlar da, bakanlığa ve Valiliklere bağlı olarak yurt çapında faaliyette olmalıdır.

-Özerk yapıda olması gereken kuruluşlar (YÖK, DİB, DPT, MB, TRT, Devlet Bankalarına ait Genel Müdürlükler, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü, Anadolu ajansi, AFAD, Kizilay)  en az yılda bir kere Danıştay’ca, 6 ayda bir kere de Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulunca denetlenmeli, ancak yönetime fazlaca müdahalede bulunulmamalıdır. Bu arada Vali ile koordineli çalışan Bakanlıklar, yılda bir kere Danıştay’ca, iki yılda bir kere de Başkanlık denetleme kurulunca denetlenmelidir.

M.Kutlu Aytuğ