İnternette Doğru Bilgiye Ulaşmanızı Sağlayacak 5 Öneri
İnternette çok sayıda yararlı bilgi bulunmasına rağmen, bu bilgilerin güvenilir, doğru ve tarafsız olup olmadığını bilmek oldukça önemlidir. Aşağıdaki öneriler bilgi alabileceğiniz güvenilir siteleri seçerken size yardımcı olabilir.
- Bilginin kaynağı saygın ve güvenilir mi?
Devlet, eğitim kurumları veya güvenilir profesyonel kuruluşlar tarafından desteklenen web sitelerinin, diğer web sitelerine göre tarafsız ve güvenilir bilgi sağlama olasılığı daha yüksektir. Web sitesinin ne tür bir organizasyona ait olduğunu anlamak için internet adresini inceleyebilirsiniz. Site sonundaki ‘’.gov’’ sitenin bir devlet kuruluşuyla bağlantılı olduğunu, ‘’.edu’’ bir eğitim kurumuna ait olduğunu, ‘’.org’’ kar amacı gütmeyen bir kuruluş ya da dernekler ile bağlantılı olduğunu, ‘’.com’’ ise şirkete gibi diğer kuruluşlara ait olduğunu gösterir.
- Sunulan bilgiler kanıtlara dayanıyor mu?1
Web sayfasındaki bilgilerin sadece görüşe değil, araştırmaya veya uzman incelemesine dayandığına dair göstergeler arayın. Site içeriklerinin, araştırma makalelerine veya diğer orijinal bilgi kaynaklarına atıfta bulunup bulunmadığını ya da sunulan bilginin nereden geldiğinin belirtilip belirtilmediğine dikkat edin.
- Gizliliğiniz korunuyor mu? Web sitesi açıkça bir gizlilik politikası belirtiyor mu?2
Web sitesinin gizlilik politikasını okuyun. Genellikle sayfanın altında “Gizlilik Politikası” veya “Politikalarımız” başlıklı ayrı bir sekme bulunur. Buradaki bilgileri okuyarak o web sitesinin bilgilerinizi nasıl kullanacağını öğrenin.
- Bilgileri kim yazdı? Kim gözden geçirdi?2
Güvenilir web siteleri, sitenin sponsoruna veya yazarlarına ulaşmak için kullanabileceğiniz iletişim bilgilerine sahip olacaktır. Her sayfanın altında veya ayrı bir “Hakkımızda” ya da “Bize Ulaşın” sayfasında bir e-posta adresi, telefon numarası ve/veya posta adresi listelenebilir.
- Güvenilir bilgiye ulaşmaya çalışırken kendi güvenliğinizi de sağlayın.Beklenmeyen bağlantıları açmayın, eğer şifre kullanmanız gerekiyorsa sayıların, harflerin ve sembollerin bir arada olduğu bir şifre belirleyin. Güvenli olmayan halka açık Wi-Fi üzerinden hassas bilgilerinizi paylaşmayın ve sosyal medya uygulamaları üzerinden hangi bilgileri paylaştığınıza dikkat edin. Bilgilerinizi nasıl gizli tutabileceğinizi öğrenin.
Kaynak: http://agerrtc.washington.edu/info/factsheets/internet
Googleden alıntı