İslâm kaynaklarında belirtilen hayat mertebeleri ile Modern Fiziğin tespitlerinin (Şekilde gösterildiği üzere) birbirinden pek farklı olmadığı görülmektedir.

Her iki kaynağı birlikte ele alarak bir açıklama yaparsak, yaşadığımız hayatla birlikte beş hayat tabakasının olduğu belirtilmektedir.

1.Tabaka hayat: Birçok şartlara bağlı olan maddi hayatımızdır. Yani içinde yaşadığımız uzaydır. Şekilde (A) bölgesi olarak görülmektedir.

2.Tabaka hayat : Kabir ehlinin yaşadığı ruhani hayattır. Ki bu hayat, müminler için bir istirahat yeri, mu ‘min olmayanlar için mutsuzluk ve başıboşluk içinde yaşadığı fizik alemi kuşatan berzah denilen bölgedir. Şekilde görülen (B)bölgesidir.

3.Tabaka hayat : Ulvi ruhların ve Şehidlerin, zaman kavramından bihaber olarak huzur ve lezzet içinde yaşadıkları hayattır ki Şehidler ve Ulvi ruhların her biri dünyadaki hayatlarına benzer şekilde, fakat kedersiz, zahmetsiz olarak burada yaşamaktadırlar. Bu tabaka, şekilde gösterilen (C) Bölgesidir.

4.Tabaka hayat: Modern Fiziğin tespitlerinden olan Karadelikler vasıtası ile dünya hayatıyla irtibatlı, şekilde (D) bölgesi olarak gösterilen, bir hayat tabakasıdır. İslam kaynaklarında, Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın (A.S) bu hayatta yaşadıkları, istedikleri an Dünya’ya geldikleri ve isterlerse yiyip, içtikleri; İstemezlerse yeme mecburiyetinin olmadığı belirtilmektedir.

5. Tabaka hayat: Karadelikler vasıtasıyla dünya hayatı ile irtibatı olan başka bir hayat tabakasıdır. Ki burada, vücud, canlılığını yitirmeden fakat letafet kesbetmiş olarak (Melekler gibi) yaşayabilmektedir. Hz. İdris (A.S) ile Hz İsa (A.S), bu şekilde yaşamaktadırlar. Şekilde (E) bölgesi olarak görülmektedir.

Melekler; ışık hızından süratli olarak bütün hayat tabakalarında bulunabilirler ve kendilerine verilmiş olan görevleri ifa ederler.

M.Kutlu Aytuğ