İlmi ve Teknolojik gelişmelerin, medeniyetin gelişmesinde ne denli önemli ve etkin olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Öyle ki bazı ilmi tespitler ve teknolojik icatlar, değil sadece medeniyetin gelişmesinde etkili olması, insanlığa çağ atlattırmaktadır.

Tarih öncesinde, ilk çağlarda ağaçtan yapılan  karasabandan, günümüz  icadı modern pulluğa kadar yada ilk çağda yapılan kağnı tekerinden, günümüz lastik tekerleğinin icadına kadar, aynı şekilde maden çağında icat edilen kaba bir el dikiş iğnesinden, günümüzde icat edilen ucu delikli dikiş makinası iğnesine kadar, yahut mızrak ucuna takılı delici-kesici bıçaktan,  bir zaman sonra icat edilen kılıca kadar günümüzde basit aletler gibi görünen pek çok aletin, insanlığa nasıl çağ atlattırmış olduğunu ve medeniyetin gelişmesinde nasıl görev üstlendiklerini biliyoruz.

Özellikle demirin ve bakırın işlenmesi sonrasında, insanlık; hem cağ atlatacak icatlar bakımından, hem de medeniyetin gelişmesi bakımından olağan üstü denilecek keşifler ve icatlarda bulunduğunu, arkeolojik araştırmalardan açıkça görmekteyiz.

Anlaşıldığı kadarıyla maden çağına girildikten sonra insanlık tarihi, ard arda yapılan icatlarla (yemek pişirecek kaplardan tutun, savaşta, kılıç darbesine karşı bedeni koruyacak, kalkan  ve zırhın icat edilmesi, daha sonra harp silah ve vasıtalarının icadıyla) çağ atlatacak o kadar çok miktarda gelişmeler olmuş ki, bütün bu gelişmelere bakıldığında, günümüzde icat edilen elektrikli ve elektronik mutfak araç ve gereçleri olsun, lazer güdümlü tank savar ve uçak savar silahlar olsun, esasen geçmişte icat edilen basit gibi görünen alet ve vasıtalarla karşılaştırıldığında aynı değeri haiz oldukları söylenebilir.

Ancak kabul etmek gerekir ki, yine de bazı icatlar var ki, çağ atlatma yönüyle başlı başına önem arz etmektedir.

O nedele, takipçilerimize faydalı olmak bakımından ‘Çağ Atlatan Mucidler’ başlığı altında sitemizde faklı bir katogoriye yer vermiş bulunmaktayız.

Ali Kömürcü